PiPa 2010

Johan Huybregts – Zundert (NL) 1e hokkampioen dagfond Brabant 2000

Deze topliefhebber aan u voorstellen is eigenlijk zo goed als overbodig. Al jaren speelt hij aan de top in de Regio Zundert, Rayon 3 en in de totale afdeling Brabant 2000 met ruim 2400 leden. Ook op nationaal vlak speelt hij een zeer goede partij mee blijkens het behalen van het 3e nationaal kampioenschap dagfond in 2007.

Ditmaal ga ik op bezoek voor het maken van een reportage, omdat hij ook in 2009 weer  was met het van zich liet horen  door het behalen van het 1e hokkampioenschap dagfond in de sterke afdeling 2 Brabant 2000.

Johan Huybregts kan worden ingeschaald bij de jongere liefhebbers in onze sport. Hij is  echter geen nieuwkomer. Nadat zijn vader is overleden, heeft hij het roer overgenomen. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig speelde de voetbalsport een belangrijkere rol in het leven van Johan. De duivensport kwam duidelijk op het tweede plan. Toen dat echter veranderde, schoten de prestaties met de duiven ook sterk omhoog. Als je enkele trefwoorden mag noemen die Johan omschrijven, behoren daar zeker consequent, zorgvuldig, punctueel en supergemotiveerd bij. Net als in de voetbalsport, probeert hij er ook in de duivensport het hoogst mogelijke uit te halen en de resultaten bewijzen, dat dit hem zeer goed afgaat.

De liefhebber
Met een 24 koppels oude duiven, 10 koppel kwekers en ongeveer 70 jonge duiven behoort Johan zeker niet tot de grotere liefhebbers. Dit jaar werd er gespeeld met 20 doffers op klassiek weduwschap en 10 duivinnen op weduwschap die in april gekoppeld werden aan de kweekdoffers.. Daar hij een echte programma speler is, moeten alle duiven vanaf de eerste vlucht de mand in. Na de eerste dagfondvlucht wordt de ploeg gescheiden en worden de duiven die het dagfondprogramma moeten afwerken om de 14 dagen gespeeld. Zoals gezegd wordt hier het hele programma gespeeld met uitzondering van de overnacht.

Het doel is presteren op iedere vlucht waarop wordt ingekorfd. De midfond- en dagfondvluchten genieten zijn voorkeur. Daar wordt speciaal naartoe gewerkt. Op de vitessevluchten presteren is mooi, maar doordat er nooit getoond wordt voor inkorving en de duivinnen pas erg laat werden gekoppeld, kunnen op deze vluchten geen wereldprestaties worden verwacht, al werd hij in 2008 wel 1e kampioen Vitesse rayon 3 Br. 2000.

Systeem
De duiven worden hier normaal gesproken met de kerstvakantie gekoppeld. Johan heeft dan een week vrij en heeft dan alle tijd. Dit jaar werd hier een kleine uitzondering op gemaakt in verband met een bezoek aan de China races en werd er begin januari gekoppeld. Nadat de jongen zijn grootgebracht worden de oude duiven gescheiden. Omdat er dit jaar later werd gekoppeld dan normaal, werden de duiven niet herkoppeld. Iets wat normaal altijd wel het geval is. Daar de prestaties dit jaar hetzelfde of zelfs beter waren dan andere jaren, wordt dit komend jaar gehandhaafd.
Klassiek weduwschap met doffers en duivinnen geniet hier de voorkeur. Er dient een partner klaar te zitten bij thuiskomst. Het idee hierachter is dat de motivatie dan langer behouden blijft. In het begin van de week worden de duiven gevoerd met Beyers Zoontjens mengeling en naar het einde van de week krijgen ze Beyers weduwschap. Verder krijgen ze bij thuiskomst biergist over het voer met roosvicee en gebruikt Johan regelmatig dexotronic van Oropharma. Johan is van mening dat veel liefhebbers veel te veel bijproducten geven, tot overmatig toe. Dit is allemaal bijgeloof en volgens hem totaal overbodig.

Op medisch gebied vertrouwt hij op drs. Henk de Weerd. Johan denkt dat er iets aan de hand is, neemt hij contact op voor een onderzoek. Alleen als er iets aan de hand is, wordt er ingegrepen. Johan gelooft totaal niet in kuurtjes van 1 dag of ontsmetting. Als er iets aan de hand is, dan moet er goed worden ingegrepen met de juiste medicijnen. Anders is de gedachte, dat het alleen maar averechts werkt of dat medicijnen niet meer werken als het nodig is.

De dagfond
Op de dagfondvluchten wordt er de laatste jaren uitzonderlijk goed gepresteerd. Zo werd Johan 1e generaal kampioen Fondclub Zuid Nederland jong en oud in 2006, 3e nationaal kampioen dagfond 2007 en nu in 2009 1e hokkampioen dagfond Brabant 2000. De nationale rangschikking is op dit moment nog niet bekend. Dat dit alles bereikt wordt met weinig duiven is inmiddels wel duidelijk geworden. Voor de eerste dagfondvlucht wordt de ploeg duiven in tweeën gesplitst. De oudere duiven die met name voortkomen uit de Van de Herk en Gijzen  lijn worden gespeeld op de dagfond en de andere duiven en de jaarlingen met name op de midfond. Johan zegt zelfs, dat hij zijn beste duiven uit de andere lijnen niet durft te spelen op de dagfond. Zou hij dan nog beter gaan spelen op deze vluchten? Jaarlingen worden zeer voorzichtig gebracht. Slechts op de twee kortste vluchten worden ze ingekorfd en dit nog alleen als er niet te zwaar weer wordt opgegeven. Hier springt men erg voorzichtig om met de duiven. In tegenstelling tot andere tophokken in Nederland wordt hier nog aan de kop gespeeld met duiven van 4 en 5 jaar oud.

Nadat hij verleden jaar zijn absolute toppers de 03-910 en de 02-106 op het kweekhok had gezet, had hij niet verwacht dit jaar weer hoge ogen te gooien. Niets bleek echter minder waar. Twee zonen van deze doffer namen het fantastisch over.
Tussen de vluchten door krijgen de duiven een weekend rust. Ze worden dan ook niet gelapt. Wel worden ze dan op zaterdagmorgen in de mand gezet voor de thuiskomst van de midfondduiven. Dit omdat ze anders te lang tussen de onrustige duivinnen zitten die op de thuiskomst van hun doffer wachten. Door de week worden de doffers voor de dagfond gewoon gevoerd als de midfondduiven. Dit is volgens Johan niet optimaal, maar gezien de prestaties heeft het niet zoveel invloed. Voor inkorving worden de duivinnen nooit getoond. In het begin van het seizoen moeten de jaarlingen het spelletje nog onder de knie krijgen, maar als ze het eenmaal doorhebben zijn er geen nadelen meer, enkel voordelen. Het is veel gemakkelijker, de prestaties lijden er totaal niet onder en wellicht houden de duiven het spel nog langer vol ook.

Vanaf mei trainen de duiven twee keer per dag. ’s Morgens worden de duiven een uur buitengesloten, ’s avonds drie kwartier en daarna krijgen ze nog minimaal een kwartier open hok, zodat ze lekker kunnen spelen rond het hok. Dat veel trainen niet altijd een must is, heeft de 03-910 laten zien. Deze doffer trainde nog geen tien minuten per week, een betere heeft Johan tot nu toe nooit gehad.

Hokken en compagnon
In de mooi aangelegde achtertuin staan enkele functionele, maar zeker geen grote hokken. Gezien de grootte van de ploeg is een ruime accommodatie ook niet nodig. Er zijn twee hokjes voor twaalf weduwnaars. Daarnaast is er een hok van 4 meter voor de jonge duiven en nog ruimte voor de kwekers.  Boven in de schuur zijn er verder nog een 5-tal bakken gemaakt voor de enkele aangeschafte toppers. Sinds 2005 heeft Johan een zeer goede vriendschap met Cornald Peeters uit Bergen op Zoom ( 1e nat.  Bordeaux 2009). Cornald kwam toen duiven kopen bij Johan en sindsdien hebben ze bijna dagelijks contact. Ze hebben als het ware de handen ineen geslagen en schaffen op vele tophokken in Nederland duiven aan, o.a Koopman en Veenstra, en nemen onder de naam Peeters/Huybregts deel aan verschillende eenhoksraces o.a. in China. En dit met veel succes. In 2006 werden ze

bijv. 4e in de eindrace van de Shanghai race en hadden ze de asduif. Samen zijn ze al vijf keer in het land van de rijzende zon geweest om daar een geweldige duivenvakantie te hebben. De duiven die worden aangeschaft worden stelselmatig gekoppeld aan de beste duiven van Johan om zo te proberen een nog betere stam duiven te krijgen.

Toppers op het hok
De absolute topduif van het afgelopen jaar was de Crack 008  05-0537008. Deze prachtige robuuste kras witpen doffer  was al eens 8e gouden crack van de Fondclub Zuid Nederland in 2005 en wist zich in de navolgende jaren ook al 10 keer in de top tien op de dagfondvluchten in de CC Regio Zundert te plaatsen. In 2009 was hij duidelijk de vaandeldrager op het hok van Johan door als 1e duifkampioen in de Regio Zundert en in rayon 3 Br 2000 te eindigen en als 3e duifkampioen in de totale afdeling Br 2000 te eindigen. Voor dit kampioenschap tellen 4 van de 5 vluchten. Hij behaalde de volgende prijzen.  Bourges 121e 14020 dvn, Argenton 732e  9817 dvn,  Blois 354e  9334 dvn, Ruffec 15e 6494 dvn, Chateauroux 133e  6717 dvn

Zijn vader is de absolute topduif  van de laatste jaren op het hok. Het is de 10 vd Grijze, 03-0350910 welke komt uit den Gijs lijn van Johan welke komt van voormalig topspeler Cees Gijzen uit Sint-Willibrord. Deze doffer was er mede verantwoordelijk voor dat er het 3e nationaal kampioenschap dagfond in 2007 behaald werd. Van moederskant stamt hij uit de Kadet lijn welke komt van C . van Herk en zn. uit Netersel. Ook zien we in zijn afstamming het Peronneke 96-780 welke in veel topduiven in de afstamming terug te vinden is.

Een andere topper is de 06-0735471. Dit supertalent zoals hij door Johan genoemd wordt, wist zich als 9e duifkampioen in Br. 2000 te klasseren en als 6e in rayon 3. Zijn vader is de andere topper van de laatste jaren de 02-106. Van moederskant komen we  weer Het Peronneke tegen welke weer een dochter was van Den Gijs. Zij is o.a. de moeder van de duif die voor Johan en zijn maat Cornald Peeters asduif werd bij de One Million Dollar race in Shanghai.

Ook mag zeker de 07-2140175 niet onvermeld blijven. Een doffer die door Johan tijdens ons gesprek niet expliciet naar voren werd gehaald, maar wel 4e duifkampioen in rayon 3 werd en gewoon zeer sterk 5 op 5 speelde in 2009. Van de Mar-Gil 08-3830310 wordt in de toekomst veel verwacht. Dit jaar werd hij tweemaal ingekorfd op de dagfond en wel op Blois en op Chateauroux en beide malen wist hij zich vroeg te klasseren. Zijn vader komt rechtstreeks van Gerard Koopman, lijn Gilmour x Marijke, en zijn moeder is weer een dochter van het eerder genoemde Peronneke.

Prestaties
Hieronder de prestaties in de Afd 2 Br. 2000
Bourges 23/5, 14020 dvn. 115, 121, 181, 453, 716, enz. 2e CC Regio Zundert
Argenton 7/6, 9817 dvn, 29, 732, 1557 enz, 1e CC Regio Zundert
Blois 20/6, 9334 dvn, 24, 25, 26, 44, 70, 126 enz. 1, 2, 3, 4, 6 CC Regio Zundert
Ruffec 4/7, 6494 dvn, 15, 74, 87, 102, 138 enz. 4, 8 CC Regio Zundert
Chateauroux 18/7, 6717 dvn, 78, 125, 133, 200, 204 enz. 3, 7 CC Regio Zundert

Ik was op bezoek bij een van de toppers die brabant 2000 rijk is. Johan weet als geen ander hoe moeilijk het is om de top te bereiken en hier te blijven. Dat dit hem de laatste jaren goed afgaat mag duidelijk zijn uit deze reportage. Gezien het fanatisme van de liefhebber en de kwaliteit van de duiven die ik hier heb gezien, ben ik van mening dat we de naam J. Huybregts nog vaak tegen zullen komen in de top van de uitslag.

 

Reacties zijn gesloten.